Home
Design Interior
Amenajari   Interioare Exterioare Companii
Arhitectura
Constructii
Mobilier
Decorari
Monden
Fii creativ!


Home / Tutoriale: Cursuri de design interior / Planul locuintei tale

Planul locuintei tale

Invata sa iti faci planul casei pentru a o amenaja
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5
plan-amenajari-interioare-2.jpg

Daca vrei sa devii designer sau cel putin sa iti amenajezi singur casa, primul lucru pe care trebuie sa il stii este acela de a face un plan al amenajarii. Pe acest plan poti sa iti planifici toata amenajarea. Incepand de la pozitia mobilierului pana la cea a corpurilor de iluminat si a culorilor vopselelor. Ca sa te inspiri, cauta un plan de cadastru. Acesta in general nu prea este exact, chiar daca este masurat bine, totusi pe cadastrist nu prea il intereseaza pozitia usilor si ferestrelor in incapere, stalpii de sustinere, grinzile sau ghenele ce iti apar in casa. Pe tine, pentru a amenaja interiorul unei camere, va fi foarte important cata distanta ai de la perete la fereastra sau incotro se deschide usa.

Ia o ruleta, nu e mare lucru: pana la urma aproape toate camerele sunt dreptunghiulare, au o usa si o fereastra. Poti desena cu mana libera si sa incerci sa pastrezi proportiile sau poti sa te pregatesti cu o rigla sau cu hartie de matematica. Ideal ar fi sa lucrezi la o scara anume ca sa iti fie mai usor, de exemplu 1:50 sau 1:100.

Pentru a te exersa, fa un plan al locuintei tale existente. Dupa ce ai facut peretii, pozitioneaza corect usile si ferestrele. Mai sunt si alte elemente importante ce trebuie amplasate pe plan? Dupa cum am stabilit, cel putin stalpii si grinzile ar fi necesare pentru a face o amenajare corecta, pentru a calcula corect dimensiunea mobilierului ce incape pe un anumit perete.

Acum deseneaza mobilierul, asa cum este acum, fiecare pe pozitia lui si la dimensiunea pe care o are. Schiteaza mobilierul vazut de sus, proportional fata de dimensiunile din plan.

Cei mai importanti factori in crearea unui plan sunt:

- Pastrarea proportiilor. Planul trebuie facut la scara, iar mobilerul amplasat trebuie sa fie proportional cu aceasta scara. Daca estimezi si desenezi gresit, va parea pe plan ca intr-o camera incap mai multe piese de mobilier decat in realitate. Sau dimpotriva, cu greu vei putea pozitiona canapeaua intr-un living spatios daca o desenezi mai mare decat este in realitate.

- Anticiparea. Aceasta este puterea ta de a gandi in perspectiva spatiul, de a ti-l imagina, de a vizualiza amenajarea acestuia, chiar daca il desenezi doar in plan. Exista unele persoane care nu au imaginatie in spatiu si care, de exemplu, nu se pot orienta cu o harta in mana. Acestea nu vor putea anticipa amenajarea de pe un plan pentru ca mental nu pot transpune ceea ce vad, spatial, in acea imagine 2D.

Acum ar fi momentul sa creezi ceva nou: pe planul existent, creaza o noua amenajare. Gandeste-te ce nu iti place acum, ce ar putea sa fie pozitionat altfel. Unele persoane pentru a-si imagina mai usor spatiul, decupeaza dreptunghiuri de dimensiunea mobilei pe care vor sa o amplaseze in incapere. Cu aceste dreptunghiuri incearca diverse combinatii pentru a gasi noi posibilitati de amenajare.

In general este cel mai dificil sa imaginam o amenajare pentru noi insine pentru ca ne cunoastem atat de bine incat ajungem sa ne pierdem in prea multe detalii. Deja ne-am gandit prea mult la acest subiect si fiecare coltisor este mult prea familiar pentru a putea fi restructurat din temelii.

Daca este complicat sa te gandesti la locuinta proprie, poti sa incerci sa iti imaginezi locuinta unor prieteni si sa incerci sa faci un plan de amenajare cum l-ai vedea pentru ei. Astfel vei putea fi mai putin subiectiv, in plus va trebui sa faci un efort suplimentar de imaginatie incercand sa creezi planul din memorie.

Galerie

 1
 2
 3
 4

Trebuie sa fii logat pentru a comenta.

Acasa Despre Noi Contact www.interiors.ro www.interiordesigner.ro www.tapetsiperdele.ro
Persephona